Alles over zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen nodig?

U wilt zonnepanelen, maar hoeveel panelen is voor u optimaal? Dat hangt af van uw energieverbruik en de opbrengst van de panelen. We leggen u het hieronder uit.

Wat heeft u nodig?

U vraagt zich hoe u financieel gezien het meest haalt uit uw zonnepanelen. Het meest optimaal is als u genoeg zonnepanelen heeft om uw jaarlijkse stroomverbruik zelf op te wekken. Mocht u in de nabije toekomst verwachten meer te gaan verbuiken (bijvoorbeeld als u electrisch gaat rijden) dan kunt u ervoor kiezen om voor iets meer zonnepanelen te gaan.

Om te bepalen hoeveel panelen voor u optimaal zal zijn heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Uw jaarlijkse energieverbruik

  • Een inschatting van de verwachte opwekking van de zonnepanelen

  • Verwacht u meer energie te verbuiken door de aanschaf van een electrische auto? Tel dan het verwachte verbuik hiervan bij uw energie rekening op

  • De factoren van het dak waarop de zonnepanelen worden geplaatst.

 

Meest gunstige ligging

Zoals je op het onderstaande afbeelding kunt zien zie je het rendement van een paneel (of de som van de panelen) op een betreffende kant van de windrichting. Als rekenvoorbeeld zal ik uitgaan van 10 zonnepanelen van 320 Wp. Op het zuiden op een dak van ca. 35 graden is het rendement 100%. Zie hieronder als uw voor uzelf een andere ligging heeft. In het geval dat de panelen op het oosten komen te liggen dan is het rendement 3200x80% = 2560 Wp

Op het platte dak is het 90% dus: 3200x90% = 2880 Wp. Zo kunt u zelf prima bepalen wat de meest gunstige kant is. Of, dat u een paar panelen meer moet nemen om hetzelfde vermogen op te wekken. Bij 80% zult u dus ongeveer 13 panelen van 320 Wp moeten installeren om ca. 3328 Wp op te wekken om zo op uw meest ideale vermogen te komen.

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00 uur
Zaterdag
Op afspraak
© Van der Werff 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl