Alles over zonnepanelen

Blauwe of zwarte panelen?

De meeste zonnepanelen zijn zwart of blauw. Dit verschil ligt vooral aan het productie proces: Monokristallijn of polykristallijn. Beide hebben hun voor en nadelen. We leggen het hieronder allemaal voor u uit.

 

Poly of mono zonnepanelen?

Bij polykristallijne ('poly') zonnepanelen bestaat elke cel uit meerdere onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Bij monokristallijne ('mono') panelen vormt een enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel.

Monokristallijne panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn (je ziet daar de 'backsheet'). Polykristallijne panelen zijn meestal blauw maar kunnen ook zwart zijn. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen. Er zijn verschillende formaten.

 

Verschillen:

Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak iets duurder maar het brengt ook voordelen met zich mee. De afzonderlijke cellen van monokristallijne panelen hebben een uniforme effen kleur hebben. Bij veel polykristallijne panelen zijn de onregelmatige kristalvlakken duidelijk zichtbaar. Dat geeft een iets onrustiger beeld en meer reflectie.

Verder zijn er in ons land veel huizen met zwarte of rode daken, maar niet met helder blauwe daken. In veel straten vallen zwarte panelen op het dak daardoor minder op.

 

Helemaal zwart

Monokristallijne zonnepanelen hebben een mindere reflectie door een zwart gespoten frame.  Als daarnaast ook de zogeheten backsheet zwart gespoten is zie je geen witte ruitjes meer. Volgens vele is dit de mooiste oplossing alleen dit kan wel ten goede gaan van de opbrengst. Want de panelen worden hierdoor een stuk warmer en bij zonnepanelen geldt, hoe warmer ze worden hoe minder opbrengst bij een zelfde hoeveelheid zonneschijn.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00 uur
Zaterdag
Op afspraak
© Van der Werff 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl