Alles over zonnepanelen

Salderen en energie terugleveren

Als u zonnepanelen koopt is dit een flinke investering. Echter bespaart u hierdoor zeer veel op uw energierekening en u kunt er zelfs aan verdienen. De energie die u namelijk teruglevert wordt verrekend met uw verbruik en dit noem je salderen. Wat dit is en hoe dit werkt leest u hier.

 

Wat is energie terugleveren?

Normaliter was het altijd zo dat de energie die via de kabel naar u huis werd gestuurd niet meer terug kon. Het ging altijd het huis in en er niet meer uit. Echter met zonnepanelen op uw dak veranderd dit. Doordat uw namelijk zelf energie opwekt kan de stroom die u overhoud terug worden gestuurd naar het energie net. Dit gebeurd op het moment dat u meer stroom opwekt dan dat u op dat moment verbruikt. Dit gebeurd automatisch. U bent op dat moment zelf energieleverancier en dat noemen wij terugleveren. Uw energieleverancier en de overheid krijgen dit deel van uw energie nooit te zien.

 

Wat is salderen?

Uw energie leverancier is wettelijk verplicht om de stroom die u teruglevert aan het eind van het jaar te verrekenen met uw verbruikte stroom. Dit heet salderen. U betaald aan het eind van het jaar alleen alleen verbruikskosten ( BTW en energiebelasting) over uw netto stroom (gesaldeerde) verbruik (Afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom).

 

Salderingsregeling 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terug leveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00 uur
Zaterdag
Op afspraak
© Van der Werff 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl