Alles over zonnepanelen

Werking van zonnepanelen systeem

 

Hoe werkt een zonnepanelen systeem & een omvormer?

Op het dak worden de zonnepanelen aan elkaar verbonden. Alle panelen worden verbonden net als een aantal batterijen in een lamp, de plus aan de min en de volgende weer aan de plus…..dit noemen we een serie schakeling. (zie voorbeeld hieronder)

 

Dit systeem werkt prima als er geen sprake is van schaduw of andere objecten in de buurt die de zon tegen kunnen houden op een van de panelen. Bij serieschakelingen geldt een regel: Het resultaat van de serieschakeling is de optelsom van de stroom, dat resultaat is dus afhankelijk van de zwakste schakel. Zie voorbeeld hierboven. Dat betekent dat de totale opbrengst door 1 paneel negatief wordt beïnvloed.

Om dit te voorkomen is er een slimme ontwikkeling geweest, dat heet de optimizer.

 

Hoe werkt een optimizer?

Een optimizer is een apparaat dat onder ieder zonnepaneel zit en werkt eigenlijk als een MPP (Maximum Power Point) tracker. Dit houdt in dat de optimizer meet wat de optimale stroomopwekking is van ieder individueel zonnepaneel. Bij een zonnestroomsysteem zonder optimizers wordt dit gemeten over de hele serie zonnepanelen, waardoor zonnepanelen die minder effectief zijn (door bijvoorbeeld schaduw) een negatieve invloed hebben op zonnepanelen die wel optimaal werken. Een optimizer zorgt er dus eigenlijk voor dat ieder paneel het maximale rendement haalt uit zijn eigen vermogen. Zie hieronder een voorbeeld met optimizers.

 


 

Installatie van panelen naar groepenkast:

Wij gaan er in principe van uit dat er een groep naar de omvormer wordt getrokken of wordt vrijgemaakt. Pas dan kunnen wij een veilige installatie opleveren. Er zijn mogelijkheden met een PV verdeler. Echter dit heeft niet onze voorkeur en zal in zeer incidentele gevallen gebruikt kunnen worden. Wij gaan altijd uit van een eigen groep naar de meterkast.

 

Een PV verdeler zorgt ervoor dat de stroom door de kabel nooit boven de 16 ampère uitkomt. Dit is de garantie dat de bekabeling niet te heet wordt en zou kunnen smelten of erger nog kan ontbranden. Dit wordt toegepast als er op geen enkele manier een aparte kabel kan worden getrokken naar de omvormer. De voorwaarde moet dan wel zijn dat er een groep is die kan worden gebruikt voor de PV-verdeler. Dat kan bijvoorbeeld een wasmachine groep zijn.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:00 - 17:00 uur
Zaterdag
Op afspraak
© Van der Werff 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl